AD(H)D, Attention Deficit (Hyperactivity) Disorder

ADHD is een aandoening die je al hebt als je geboren wordt. Als je ADHD hebt, betekent dat dat je hersenen alle prikkels van buiten en binnen uit heel hard binnen laat komen (alles wat je ziet, hoort, ruikt, proeft, voelt, etc.). Je reageert als je ADHD hebt vaak op alles, zonder dat je daar zelf wat aan kan doen. Het gebeurt gewoon. In je hersenen is er een stofje niet aanwezig dat er voor zou moeten zorgen dat bepaalde prikkels wat minder heftig binnen komen. In de klas merk je bijvoorbeeld dat je meteen afgeleid bent als je op de gang een geluid hoort of als je kinderen ziet spelen op het speelplein, waardoor je je niet kan concentreren op het schoolwerk dat je eigenlijk zou moeten maken.

Als je ADHD hebt ben je vaak impulsief, dat betekent dat je eerst iets doet voordat je erover na hebt gedacht. Je bent bijvoorbeeld al opgesprongen van je stoel terwijl de rest van de klas nog zit te luisteren. Ook ben je vaak hyperactief, dat betekent dat je altijd druk en bezig bent en moeite hebt met stilzitten. Daarnaast komen je vaak aandachtsproblemen voor, wat betekent dat het lastig is om je te concentreren. Maar niet alle drie de kenmerken zijn altijd even sterk aanwezig. Sommige kinderen zijn helemaal niet druk, maar juist heel dromerig en hebben heel veel moeite met het plannen van dingen. Dan staat de H van hyperactiviteit minder op de voorgrond en kan er sprake zijn van ADD.

Wat kun je er aan doen?

ADHD  is niet te genezen en is iets wat je al hebt als je geboren wordt. Als je de diagnose ADHD hebt gekregen is het vaak prettig om te weten wat dat betekent, zodat je jezelf beter kan leren begrijpen. Samen gaan we op zoek naar wat het speciaal voor jou betekent en wat voor jou fijn en niet fijn is aan het hebben van ADHD. Wat voor kinderen met ADHD een hele klus is om te leren, is om jezelf voordat je je ergens in stort even stil te zetten en na te denken voordat je iets gaat doen. Als dit eenmaal lukt om jezelf dat aan te leren, kan het wel heel helpend zijn.

Elk kind, en ook elk kind met ADHD, heeft zij eigen sterke en minder sterke kanten. Als duidelijk is wat er wel en niet goed gaat, gaan we daar vervolgens mee aan de slag. Vaak gebruiken we je sterke kanten om de dingen die moeilijker zijn beter te laten lukken.

Het is ook belangrijk dat je ouders en andere mensen om je heen leren wat het betekent om ADHD  te hebben, zodat ze jou beter kunnen gaan begrijpen en kunnen helpen.

Vorige pagina