Autisme

Als je autisme hebt werken je hersenen anders dan bij kinderen die geen autisme hebben. Sommige informatie komt juist heel heftig binnen, andere informatie juist niet. Vaak is het lastig om alle verschillende vormen van informatie (prikkels) samen te voegen en precies te begrijpen wat iemand van je wil. Mensen die geen autistische hersenen hebben snappen vaak niet waarom je anders reageert of niet reageert op iets dat gezegd of gedaan wordt. Als je autisme hebt snappen andere mensen jou dus soms niet zo goed, maar het is vaak ook heel lastig om te snappen wat bijvoorbeeld de kinderen op school nou precies bedoelen. Soms kan je je best alleen voelen, zonder dat je weet wat je nou eigenlijk anders zou moeten doen.

Als je autistisch bent is het vaak prettig als er zo veel mogelijk dingen altijd hetzelfde gaan, als er vast rituelen zijn. Bijvoorbeeld als jullie 's ochtends altijd eerst aankleden, dan schoenen aandoen en dan gaan eten. Zo wordt de dag wat overzichtelijker en is er vaak meer plek in je hoofd om met andere dingen bezig te kunnen zijn. Autistisch zijn heeft soms ook voordelen. Soms kan je bijvoorbeeld heel goed dingen onthouden over een bepaald onderwerp.

Wat kun je er aan doen?

Autisme is iets waar je mee geboren wordt en wat niet te genezen is. Of je wel of geen autisme hebt, wordt vastgesteld door middel van allerlei onderzoeken. Als je deze diagnose hebt gekregen is het vaak fijn om te weten wat dat betekent en op wat voor manier jouw hersenen in elkaar zitten.

Op de eerste plaats blijf je vooral wie je bent, maar je kan jezelf beter leren begrijpen als je weet hoe bepaalde dingen werken bij kinderen met autisme. Soms kan het alleen al fijn zijn om te horen dat jij niet de enige bent die bepaalde dingen lastig vindt.

Het is ook belangrijk dat je ouders en andere mensen om je heen leren wat het betekent om autisme te hebben, zodat ze jou beter kunnen gaan begrijpen en kunnen helpen.

Vorige pagina