Gedragsproblemen thuis en/of op school

Soms kan het zijn dat er veel ruzies zijn thuis. Meestal wil je dat niet, maar reageren jij en je ouders zodanig op elkaar dat het elke keer tóch gebeurd. Misschien heb je ook wel eens het gevoel dat je anderen opzettelijk pijn wil doen of wil kwetsen.

Ook op school kan het soms lastig lopen met de leerkracht en met leeftijdgenoten. Je kan het gevoel hebben dat iedereen 'tegen' je is en ruzie probeert te zoeken waardoor je zelf al snel opstandig en boos reageert. Soms is een stoere, opstandige houding, een houding die je jezelf hebt aangeleerd en waar je maar moeilijk afstand van kan doen.

Wat kun je er aan doen?

Als er sprake is van gedragsproblemen thuis en/of op school, wordt er vaak allereerst gekeken of er onderliggende redenen zijn voor het gedrag. Soms verveel je je op school en is dat de reden dat je maar dwars gaat liggen, soms vragen mensen juist te veel aan je en kan je niet aan alles voldoen wat zij zouden willen. Er kunnen ook allerlei andere dingen meespelen zoals de angst om gepest te worden, een lastige relatie met je ouders, een sombere stemming, vervelende levensgebeurtenissen enzovoort.

Vervolgens wordt gekeken hoe de situatie prettiger te maken is voor jou en je omgeving. Leren om zelf anders te reageren en je ouders/leerkrachten leren hoe zij het beste op jou kunnen reageren is vaak een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Vorige pagina