Rouwproblematiek

Het verliezen van een dierbare persoon is voor iedereen een heftige gebeurtenis. Het is ook een gebeurtenis waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt omdat deze bij het leven hoort. Rouwen om iemand die je verloren bent is een normaal en levenslang proces en is niet iets dat na een jaar al 'klaar' is. Zeker als je kind bent, neem je in kleine stapjes afscheid van iemand, in één keer afscheid nemen is vaak te pijnlijk en te moeilijk. Soms heb je al kind wat extra ondersteuning nodig om het verlies een plek te kunnen geven. Bijvoorbeeld als je merkt dat je opeens eigenlijk helemáál niet meer vrolijk kan zijn, als je je heel 'anders' blijft voelen dan andere kinderen of als je  alleen nog maar boos kan zijn op alles en iedereen.

Rouwen kan je ook om je ouders die gescheiden zijn of gaan scheiden, over een ziekte die je misschien zelf hebt en waardoor je niet alles (meer) kan wat je zou willen. Ook in deze situaties kan het prettig zijn om hulp te krijgen.

Wat kun je er aan doen?

Het hebben van een plekje waar je terecht kan om op jouw manier te 'praten' (spelen, knutselen, etc.) kan erg prettig zijn. Er wordt altijd gekeken naar wat er bij het gezin en bij het kind voor hulp noodzakelijk is. Soms is het vooral prettig om in jouw eigen tempo en op jouw eigen manier goed afscheid te kunnen nemen van degene die overleden is of gaat overlijden. Het kan ook zijn dat het fijn is om te bekijken hoe je verder kan leven en hoe je degene die overleden is daarin een plekje kan geven. Soms is alleen al praten over wat er gebeurd is heel helpend.

Vorige pagina