Stemmingsproblemen

Iedereen is wel eens somber of verdrietig of voelt zich gewoon niet lekker in zijn vel zitten. Dat rottige gevoel kan bijvoorbeeld ontstaan doordat je gewoon even niet zo lekker in je vel zit of doordat er dingen gebeurd zijn in je leven zijn die lastig zijn.

Wanneer je last hebt van stemmingsproblemen, blijft dit sombere en nare gevoel zo lang aanwezig dat je er in het dagelijks leven echt last van krijgt. Soms voel je je zo rot dat je je op school niet meer kan concentreren, soms heb je opeens geen energie meer om met andere kinderen spelen of je reageert vaak geïrriteerd op anderen zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor is.   

Als deze sombere stemming te veel de baas over jouw eigen leven wordt en je je niet meer écht vrolijk kan voelen, is het belangrijk om hier mee aan de slag te gaan.

Wat kun je er aan doen?

Het zoeken van een plek waar jij kan spelen, praten of op een andere manier kan bezig zijn met jouw rottige gevoel is een belangrijke eerste stap. Soms heb je ideeën over jezelf die je eigenlijk het liefst niet tegen iemand die je elke dag tegenkomt wil vertellen, maar die wel fijn zijn om met een onbekend iemand te bespreken. Je kan je bijvoorbeeld niet goed genoeg voelen omdat je broer of zus alles beter lijkt te kunnen, maar dat wil je liever niet uitspreken waar je ouders bij zijn. Alleen al het delen van gedachten kan prettig zijn. In de behandeling zal gekeken worden hoe je weer leuke en fijne dingen over jezelf kan gaan denken en hoe je kan ontdekken dat andere mensen vaak ook leuke dingen over jou denken. Vaak ben je leuker en bijzonderder dan je zelf denkt!

Soms kan je je ook somber gaan voelen als er andere gevoelens dwars zitten. Misschien ben je wel heel boos of verdrietig over iets, maar durf je dat niet te laten zien. Het leren omgaan met deze gevoelens komt ook regelmatig aan de orde. Wanneer we aan de slag gaan met wat je dwars zit, wordt gekeken naar een manier die voor jou prettig is: praten, tekenen, knutselen, toneel spelen.

Vorige pagina